Cum lucrez

Proiectul încep prin a discuta cu clientul conceptul care stă la baza realizării site-ului. Mă interesează în special idea, scopul site-ului. În acest stadiu consiliez clientul în legătură cu posibilele soluții de realizare, soluțiile uzuale, dacă clientul vine cu un concept gata operaționalizat atunci sugerez pașii de realizare a proiectului. Proiectele realizez în spiritul „pașilor mărunți”. Adică, îmi planific rațional și ordonat operațiile de realizat. Ordinea o stabilesc în funcție de experiență, știind ce ar fi bine de realizat la început și care sunt necesitățile urgente. După ce construiesc planul inițial cadru de realizare a site-ului, detaliat în pași de realizare și prețuri aferente fiecărui pas în parte, trimit oferta clientului, iar clientul după ce acceptă oferta trec la realizarea site-ului. Planul cadru reprezinta înțelegerea inițiala și reprezintă punctul de referință pentru eventualele cerințe suplimentare care pot apărea pe parcursul dezvoltării site-ului. Se pot efectua cerințe suplimentare dar tot ce vine peste înțelegerea inițială trebuie recalculat suplimentar
Pasul doi, consiliez clientul în legătura cu alegerea web hosting-ului, alegerea formei domeniului și cumpărarea lui. Dacă clientul vine cu pachetul de web hosting-ul cumpărat atunci rămâne doar să comunice care sunt datele de logare. De preferat ar fi o sfătuire prealabilă, din experiență știu ce merită luat și care e calitatea oferită de diferite firme de web hosting. La fel și pentru forma domeniului, esențială pentru SEO.
Pasul trei e instalarea pe domeniul dat a aplicației Drupal. Instalarea modulelor, configurarea parametrilor generali, construirea tipurilor de conținut, configurarea modulelor SEO.
După realizarea structurii de baza urmează construirea identității grafice: instalarea themei (Zen), realizarea subthemei, codarea template-ului XHTML/CSS după design-ul realizat în format PSD, transformarea template-ului XHTML în thema Drupal. Pasul acesta poate fi simplificat dacă clientul dorește instalarea unei theme Drupal free. Atunci și costurile sunt mai mici. Construirea și testarea unui theme Drupal noi durează aproximativ trei zile.
Urmează pasul cel mai important din procesul de dezvoltare a web site-ului; realizarea functionalitatilor pe structura de baza construită la pasul trei. Funcționalitățile vor respecta cerințele clientului explicate în documentul cu specificații tehnice, trimis de client, sau convenite verbal. Cerințele vor fi operaționalitate în pași de realizare. Lista pașilor de realizare va fi concretizată în planul cadru inițial. Planul va fi convenit împreună, cu sugestii venite din partea mea și care țin de modul cel mai rațional de realizare a unei cerințe, sau care ar fi soluțiile alternative de realizare a unei funcționalități, iar acele soluții sunt uzuale. Clientul poate accepta sau nu sugestiile, în realizarea funcționalităților se poate merge și pe drumul strict dorit, dar ce trebuie menționat și reținut sunt următoarele: odată planul inițial cadru acceptat, rămâne definitiv. Acest element e menționat și în secțiunea „Despre mine”; acolo amintesc despre corectitudine reciprocă, care presupune: „nu trimit o oferă la suprapreț, calculez prețul corect luând în considerare prețurile locale de pe piața muncii din domeniul dezvoltării web; dar aștept intenții corecte din partea clientului, adică, respectarea înțelegerii”. Simplu spus, modificări ulterioare în planul cadru pot intervenii, dar cu modificarea ofertei de preț. Oferta de preț urmează pași de realizare și e calculată în funcție de timpul necesar realizării unei funcționalități. Modificările ulterioare atrag după sine și costuri suplimentare, fiindcă presupun timp suplimentar consumat.
După construirea funcționalităților urmează introducerea conținutului aleatoriu (conținut de proba), testarea funcționalităților și remedierea potențialelor greșeli apărute în programare.
La final urmează optimizarea paginilor web (on page) pentru motorul de căutare Google. Optimizez paginile site-ului dumneavoastră pentru două “fraze cuvinte țintă” importante pentru nișa site-ului și scopul proiectului. Cercetez și aleg două fraze cuvinte cheie luând în considerare principiul trafic mare, concurență mică pe nișa respectivă.
Modalitatea de participare financiară în construirea proiectului.
Proiectu este împărțit în pași de dezvoltare, clientul știe imediat de la început care vor fi pașii și cat costa realizarea fiecărui pas (exemplu: instalare/configurare primul pas, realizarea template-ului pasul doi, realizarea funcționalităților pasul trei etc), la terminarea fiecărui pas se trimite un mesaj clientului spre a verifica, după ce confirmă și aprobă pasul, plătește suma aferentă pasului în contul meu din banca și eu trec la realizarea următorului pas de dezvoltare a web site-ului.